Акт за смърт

Акт за смърт

Съставяне на акт за смърт
Актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт не по-късно от 48 часа след настъпването на смъртта, след като длъжностното лице по гражданското състояние получи съобщение за смърт, издадено от компетентно медицинско лице.

Актът може да се състави и след изтичането на този срок, без да е необходимо решение на съда за това, когато се наложи съдебномедицинско освидетелстване на трупа при условията, предвидени в Наказателно- процесуалния кодекс.  Органите на съдебната власт, назначили съдебномедицинската експертиза, издават документ, удостоверяващ причината за забавянето.

Обявяването на смърт, настъпила в лечебно заведение, се извършва писмено от ръководителя на заведението или от лице, на което със заповед е възложено това.

Длъжностното лице по гражданското състояние няма право по своя инициатива или по заявление на заинтересуваните лица да съставя акт за смърт на погребано без разрешение лице.  В такъв случай актът за смърт се съставя само въз основа на влязло в сила решение на съда.

Длъжностното лице по гражданското състояние съставя и след изтичането на срока акт за смърт на лице, умряло в чужбина, трупът на което е докаран в населеното място, ако към документите, съпровождащи трупа, не е приложен акт за смърт, съставен там, където тя е настъпила.  Длъжностното лице по гражданското състояние предоставя тези документи на лечебно заведение, за да се установи причината за смъртта и да се издаде съобщение за смърт.  Ако причината за смъртта не може да се установи, това се отбелязва в съобщението за смърт.

Акт за смърт на лице, което съдът с влязло в сила решение е обявил за умряло, се съставя от длъжностното лице по гражданското състояние в населеното място по постоянния адрес на обявения за умрял въз основа на препис от влязлото в сила решение.  В този случай актът за смърт не се подписва от обявителя. Районният съд обявява смъртта на едно лице, когато изтекат 5 години от обявяване на лицето за отсъстващо или от последното известие от изчезналото лице, когато не е било обявено за отсъстващо, по реда на чл. 8 – чл.19 от Закона за гражданското състояние (ЗГС).

Препис-извлечение от акта за смърт представлява разрешение за погребение и се издава безплатно. За всеки следващ препис от акта за смърт се заплаща местна такса в размер на 1,50 лв.

След изготвянето на акта за смърт длъжностното лице по гражданското състояние изпраща документа за самоличност на умрелия на най-близкото районно полицейско управление на Министерството на вътрешните работи.





{START_COUNTER}