София ще прави нови гробищни паркове с концесии

София ще прави нови гробищни паркове с концесии

© Цветелина Ангелова

Изграждането на нови и разширението на съществуващите гробищни паркове в София ще може да става и с публично-частно партньорство между общината и частни фирми. Това ще стане възможно, ако общинският съвет одобри предложенията на администрацията за промени в наредбата за гробищните паркове. "Вкарахме в наредбата глава за публично-частното партньорство, тъй като няма закон, който да го регламентира", обясни и.д. секретарят на общината Ралица Стоянова, която е вносител на промените.


Определени са и формите на партньорството между общината и частните фирми, сред които са концесия за предоставяне на услугата или за строителство, срочно право на ползване или срочно право на строеж. Целта е частните партньори да инвестират в разширението и създаването на нови гробищни паркове, за да се спестят средства от бюджета на общината. Според промените в наредбата срещу изграждането или поддържането на гробищата частните партньори на общината ще получават приходите от дейността им.


Предложението за създаването на нови гробища с публично-частно партньорство може да се прави от структурите на общината, от заинтересувани фирми или от собствениците на терени, които според общия устройствен план са отредени за погребална дейност. Решението се взема от общинския съвет след направен финансов и екологичен анализ.




За концесиониране на гробищата преди няколко месеца се обяви и главният архитект Петър Диков. Той защити предложението си с аргумента, че за създаването на нови места за погребения са нужни много средства за отчуждаване, които няма как да бъдат отделени от бюджета на общината. В същото време София вече изпитва сериозен проблем с гробните места. Затова се планира разширение на парковете в Бакърена фабрика и Малашевци, както и изграждането на два нови - между "Дружба"и околовръстния път и западно от кв. "Люлин".


Промените в наредбата регламентират и създаването на частни гробища в София. Това става почти два месеца след като в кв. Бояна беше открит първият такъв парк. Наскоро главният архитект обяви, че вече имало намерения от страна на частна фирма да направи такъв и на парцел от 40 дка до Централните гробища. Създаването или закриването на частните гробища ще става в територии, които според общия устройствен план са отредени за погребална дейност. Преди създаването им ще трябва общинският съвет да одобри подробен план на териториите, в които ще се правят.